نحوه مراقبت از کت های چرم چقدر اهمیت دارد؟
اجازه بدهید که صحبتمان را به این شکل شروع کنیم، اینکه ما تصمیم گرفته ایم درباره ی چرم صحبت کنیم به این معنی نیست که دیگر افراد فعال در زمینه تولیدات چرم، در این مورد مقاله ای به انتشار نگذاشته باشند، اما برای ما هم اهمیت دارد که یکبار دیگر به اهمیت مراقبت از چرم، مقاله ای به انتشار بگذاریم. با این تفاوت که، ممکن است در برخی از قسمت ها بتوانیم محتواهای فعالان حوزه چرم را تکمیل کرده باشیم.
با سر رسیدن فصول سرد سال همه ما، شروع به استفاده از کت ها و لایه بندی های بیشتری خواهیم کرد. از آنجایی هم که صنعت چرم در ایران یکی از صنایع پوشاک بسیار با کیفیت است تصمیم بر این گرفتیم که در این مقاله به چند نکته مراقبتی از کت های چرمی بپردازیم تا بتوانیم به شما در طولانی تر کردن بقای عمر این آیتم لوکس کمک کرده باشیم.
اول از همه به سه ویژگی مهم کت های چرمی از هر نوعی که باشند می پردازیم:
1.جنس چرم، چگونه باید باشد؟
چرم همیشه راهی بسیار طولانی و پر پیچ و خم را از سر می گذراند تا به یک کت تبدیل شود که در فروشگاه ها در اختیار شما قرار بگیرد. باید بگوییم که یک چرم خوب اول از همه به پوست و رژیم غذایی حیواناتی که از آن ها تهیه می شوند، رابطه ی معنی دار بسیار عمیقی دارد.
یک چرم خوب از پوست حیواناتی مانند گاو یا گوسفند تهیه می شود که باید مراقبت های پوستی خوبی از آن به عمل آمده باشد و همچنین تغذیه مناسبی داشته باشد. در غیر این صورت از کیفیت چرم کاسته می شود. همانطور که انتظار می رود، پوستی که یک کت چرم از آن ساخته شده است یکی از بزرگترین عوامل مؤثر، در تعیین این موضوع است که این چرم آیا یک سرمایه گذاری ارزشمندی است یا خیر؟
یک تکه چرم خوب نباید بیش از حد نرم، صاف یا پلاستیکی به نظر برسد. اگر شما به چرمی برخورد کردید که این ویژگی ها را داشت مطمئن باشید که یا به یک چرم مصنوعی یا یک چرم اصلاح شده نگاه می کنید و زیاد ارزش سرمایه گذاری نخواهند داشت.
درست است که کارخانجات بسیاری چرم های مصنوعی بسیار با کیفیتی را تولید می کنند اما اگر واقع گرا باشیم باید بگوییم که ما در ایران زندگی می کنیم. جایی که چرم بسیار مرغوبی در دسترس مان است و با وجود این چرا باید به سراغ اجناس تصنعی برویم؟
به عقیده شخصی ما، هزینه کردن کمی بیشتر، بر روی یک چرم طبیعی بسیار به صرفه تر از سرمایه گذاری بر روی یک چرم مصنوعی یا پلی اورتان است که شاید فقط تا یک سال دوام پوشیده شدن را داشته باشد.
ممکن است که با فرهنگ آسیب به حیوانات و محیط زیست مواجه شوید، این یک واقعیت تلخ است که همچنان بسیاری از برند های مطرح دنیا و حتی در داخل کشور خودمان، برای تولید یک کالای چرم با کیفیت و مرغوب مجبور به استفاده از پوست حیوانات هستند و همین موضوع درچند سال اخیر با واکنش های بسیار منفی مواجه شده است، اما آیا اینکه این موضوع درست یا اشتباه است، فعلاً حول محور صحبتمان نیست و ما برا اساس منابع صحبت خودمان را ادامه می دهیم.
چرم ها به چه شکل دسته بندی می شوند؟
چرم های اصلاح شده معمولاً سمباده زده می شوند یا به شدت در پروسه رنگ رزی قرار می گیرند تا عیوب و تنوع رنگ در پوست حیوانی که از آن گرفته شده است، پنهان شود و در نهایت این عوامل بر دوام چرم در طولانی مدت تأثیر گذار خواهند بود.
چرم Full-Grain یا به اصطلاح تمام دانه یکی از مرغوب ترین چرم های تولید شده به شمار می رود که در ایران نیز به آن می توانید دسترسی داشته باشید. برند های بسیار بزرگی از پایتخت های چرم ایران یعنی تبریز و مشهد در این عرصه فعالیت دارند.
این نوع چرم، دوام زیادی دارد و می توانید به راحتی از دانه های طبیعی و برجسته روی سطحش آن را تشخیص دهید. توصیه می کنیم قبل از خرید یک کالای چرمی سری به کفاشی ها یا چرم دوزی های قدیمی شهرتان بزنید و از فروشنده خواهش کنید که چند نوع چرم را به شما نشان دهد. قطعاً این کار باعث می شود تا شما در انتخابتان هوشمندانه تر عمل کنید.
ویژگی یک چرم خوب
باید خاطر نشان شویم که نحوه ساخت یک کت چرمی نیز بر کیفیت پوست استفاده شده تاثیر زیادی دارد. اینکه از تکه های متعدد یا برش های بیش از اندازه در یک کت چرمی استفاده شود، نشاندهنده عدم تمرکز یا توجه به استاندارد های چرم خوب است و همچنین حاکی از این است که در تأمین چرم با کیفیت هیچ اولویتی نهادینه نشده است. یک چرم خوب همیشه یکپارچه و یک رنگ است به این موضوع دقت کنید.
همچنین در یک کت چرمی یا حتی سایر آیتم های چرمی، دوخت باید یکنواخت و منظم باشد و ضخامت نخ متناسب با وزن چرم تعیین می گردد. یک کت با دوخت شلخته و نامرتب نشان دهنده عدم کیفیت آن است. از طرفی استفاده کردن از نخ با قطر نامتناسب با وزن چرم می تواند به کالای شما آسیب وارد کند.
برای مثال یک چرم کم وزن هیچ گاه نباید با یک نخ قطور دوزندگی شود. این نخ های قطور در طی استفاده باعث خواهند شد که خود چرم شما سریع تر سوراخ شود و از همان محل های دوخته شده کت شما شروع به پاره شدن خواهد کرد.
در بررسی جیر هم همین موضوعات به شکل دیگری مطرح می باشند. یک جیر با کیفیت باید در لمس تقریباً مخمل و نرم به نظر برسد. اگر جیری انتخاب کردید که بسیار مات به نظر می رسید یا در لمس خشک و زبر می باشد، احتمالاً جیر خوبی انتخاب نکرده اید.
2.آستر دوزی کالای چرم چگونه است؟
یک کت چرمی خوب همیشه باید از یک آستر دوزی مرغوب و متناسب بر خوردار باشد. کاپشن ها و کت های چرمی اغلب دارای دو آستر هستند. یکی برای آستر دوزی تَنه کت و دیگری برای داخل آستین ها به کار می رود.
این آستر دوزی ها اغلب از نظر تنفس پذیری با هم تفاوت دارند و بسته به نوع فصل تعیین می شوند که این قابلیت را داشته باشند یا از نداشته باشند. در کت های چرمی بهار تابستانه اغلب کت ها از چرم های سبک تر و همچنین آستر های ابریشمی و نازک تر ساخته می شوند اما در کت های پاییزو زمستان چرم ها بیشتر سنگین تر و از لایه های سنگین تری چون ترکیب الیاف ابریشم و پنبه و حتی خز حیوانات استفاده می شود.
آستر ها از جنس های متعددی چون ابریشم، کتان، ویسکوز و یا حتی پلاستیک نیز تولید می شوند. البته که انواع پلاستیکی آن در هیچ کالایی پیشنهاد نمی شود اما یک کت چرمی خوب با آستر ابریشمی همیشه یک انتخاب خوب و سرمایه گذاری مطلق تلقی می شود.
آستر دوزی داخلی با یک دوخت ناشیانه میتواند نشاندهنده یک ژاکت نامرغوب باشد. این نشان دهنده اندازه گیری ضعیف ساخت و تولید است.
آستر یک کت چرمی خوب، هیچ گاه پارچه ی اضافی ندارد و از دوخت خارج نمی شود. درست است که این مشکل شاید جزئی به نظر برسد اما اگر به آن دقت نشود به مرور زمان کت شما از داخل شروع به فرو ریختن خواهد کرد و علی رغم اینکه پوسته ی خارجی کت تان هنوز سالم است کت شما بی استفاده خواهد شد.
3. زیپ ها در کت های چرم
در یک کت چرمی، زیپ یکی از جزئیات اصلی است که نیاز به توجه دارد. زیپها باید مستحکم و سفت به نظر برسند و به نرم و آرامی باز و بسته شوند.
یک زیپ با کیفیت میتواند ده برابر بیش از یک زیپ ارزانتر قیمت داشته باشد، بنابراین این موضوع باعث می شود که برندها وسوسه شوند تا بر سر این جزئیات صرفه جویی بیشتری در هزینه های تولید محصولشان داشته باشند، اما در نهایت فقط یک جنس نامرغوب تولید و ارائه خواهند کرد.
یکی دیگر از قوانین کلی یک کت زیپ دار خوب این است که کاپشنها و کت های باکیفیتتر، دارای زیپهای دو طرفه هستند تا آزادی بیشتر و راحتی بیشتری داشته باشند، این زیپ ها به این دلیل تعبیه می شوند که وقتی مینشینید، بتوانید کت تان را در قسمت پایین تنه کمی آزادتر کنید.
در انتخاب یک کت چرمی خوب باید به تمام عناصر فلزی توجه کنید. زیپها و سگگ زیپ باید از نظر اندازه، رنگ و سبک با پارچه و لباس شما هماهنگ شده باشند. این کار نشان می دهد که سازنده به جزئیات دقت کرده و از لوازمی استفاده برده است که دوام بیشتری دارند.
چگونه از کت چرم مان مراقبت کنیم؟
چرم خوب همیشه هزینه ی زیادی را صرف می کند. همه ما میدانیم که یک جنس گران بها نیاز به مراقبت گرانبها تری نیز دارد. پس چرم خوب هم به همان شرایط نیازمند یک مراقبت خوب است تا طول عمر بیشتری را در کمد لباستان داشته باشد.
برای مراقبت از چرم ها باید به نکات زیر دقت کنید:
برای جلوگیری از تجمع گرد و غبار و کثیفی بر روی کت چرمی خود، آن را به طور مرتب با یک پارچه کمی مرطوب و گرم پاک کنید. سعی کنید هر بار که از کت تان استفاده کردید بعد از اینکه شب به خانه برگشتید این کار را انجام دهید. به یاد داشته باشید که از شوینده های صنعتی جدا پرهیز کنید. شوینده ها به راحتی می توانند چرم را پوسته پوسته کنند.
اگر لباس چرمی شما شروع به ترک خوردن کرد، نشان دهنده این است که روغن طبیعی موجو در پوسته چرم خشک شده است. با توجه به دستور ها و ساختار های شرکت تولید کننده چرمتان از نرم کننده های چرم طبیعی بهره ببرید و کت تان را نرم و چرب نگه دارید.
در زمان های قدیم برای نگه داری بهتر از چرم ها به خصوص چرم های سنگین از کره های حیوانی بدون نمک نیز استفاده می شد. اگر این نرم کننده ها را در وهله اول در دسترس ندارید یک روغن حیوانی بدون بو و بدون نمک می تواند کمک کننده باشد. به یاد داشته باشید که بعد از استعمال کردن روغن بر روی چرم اضافی آن را با یک دستمال گرم و خشک از روی چرم حذف کنید.
جیر ها یا نوبوک ها را از همان روز های اول مراقبت کنید و از یک اسپری محافظ با کیفیت خوب استفاده کنید تا از لکه های آب یا روغن بر روی لباس خود جلوگیری کنید. به یاد داشته باشید که قبل از اسپری کردن، کت تان را از هر گونه غبار یا آلودگی پاک کنید. برای این کار متناسب با جنس جیر تان، حتماً یک فرچه یا براش نرم تهیه کنید و آن را برس بکشید تا گرد و خاک را از روی کت تان قبل از اسپری کردن پاک کنید.
چرم ها و جیر هایتان را از الکل به شدت برحذر دارید. با توجه به استفاده زیادی که اخیرا از الکل ها در ضد عفونی دستان به کار می رود، یک قطره الکل هم می تواند لکه ی بزرگی بر روی چرم تان و به خصوص جیر شما ایجاد کند. شاید در چندین بار اول این اتفاق بر روی یک چرم طبیعی مرغوب نیافتد اما در طول مدت می تواند کیفیت چرم شما را از بین ببرد.
راه های مراقبت از چرم چگونه است؟
همه ما می دانیم که برای شستن چرم و جیر ها تا جایی که می توانیم باید از آن بپرهیزیم و در صورت نیاز فقط آن را به خشک شویی بسپاریم اما در مواقعی که به صورت اورژانسی و فوری نیاز به لکه گیری داریم باید چه اقداماتی انجام دهیم؟
1. آلودگی های جامد را به آرامی توسط یک کارد کره خوری که لبه ی نرم دارد و یا یک قاشق از روی کت تان بردارید و هیچ گاه فشار زیادی بر روی چرم یا جیر تان اعمال نکنید. این کار باعث می شود تا چرم شما یا سوراخ شود و یا جیر تان حالت کرکی و نرم خود را از دست بدهد.
2. در صورتی که لکه های روغنی بر روی جیر و یا چرم تان به وجود آمد سعی کنید که اضافات آن را با یک دستمال کاغذی به آرامی از روی کت تان بردارید. سپس یک دستمال کاغذی دیگر برو روی محل بگذارید و با باد گرم سشوار ناحیه را گرم کنید.
این کار باعث می شود تا روغن های چسبیده به بافت چرم کمی نرم شده و جذب دستمال کاغذی شوند. در صورتیکه به سشوار دسترسی نداشتید می توانید از یک اتو با درجه حرارت بسیار کم نیز استفاده کنید اما به یاد داشته باشید که تماس طولانی مدتی با چرم تان برقرار نکنید و حتما بین چرم و اتو از یک دستمال خشک نخی استفاده کنید. دمای اتو را در پایین ترین دمای ممکن قرار دهید.
به شخصه این کار را بر روی کت جیر خودم انجام دادم و توانستم یک لکه ی پارافین را از روی کت جیر حذف کنم.
3. برای برداشتن لکه های چرمی هیچگاه چرم تان را مستقیم زیر آب نگیرید یا آن را چنگ نزنید به جای این کار از دو کاسه و یک اسفنج کمک بگیرید. در یک کاسه آب ولرم به همراه شوینده های مناسب چرم بریزید و در کاسه ای دیگر از آب خالص استفاده کنید. اسفنجتان را در مخلوط آب و پاک کننده خیس کنید و به آرامی بر روی چرمتان بکشید و سپس با یک اسفنج دیگری که در آب خالص خیسانده اید ناحیه را به آرامی پاک کنید. اینکار را چند بار تکرار کنید و با دستمال تمیز خشک کنید. به یاد داشته باشید در صورتیکه لکه شما از بین نرفت ادامه ندهید و سریعاً آن را به یک خشک سوی بسپارید. به بافت چرم تان آسیب نزنید.
4. در صورتیکه چرمتان بوی نا مطبوعی به خود گرفت کمی جوش شیرین را در یک ظرف پهن بریزید و آن را به همراه کت تان در داخل کمد لباستان قرار دهید. چند روز به آن مهلت دهید تا کم کم جوش شیرین این بوی نا مطبوع را جذب کند. هیچ گاه جوش شیرین را مستقیما بر روی چرم تان استعمال نکنید این کار سریعاً می تواند بافت چرم شما را نابود کند.
5.در صورتیکه کت چرم شما یا جیر تان مرطوب یا خیس شد حتماً آن را در هوای آزاد آویزان کنید تا خشک شود و بعد آن را در کمد قرار دهید. قرار دادن یک کت خیس چرمی یا مرطوب در کمد باعث خواهد شد که نه تنها کت تان بوی نامطبوعی به خود بگیرد بلکه باعث خواهد شد که سایر لباس هایتان نیز این بو را به خود بگیرند.
از این جهت توصیه می کنیم همیشه از ساشه های ضد رطوبت در بین لباس هایتان استفاده کنید.
در برخی از مواقع پیشنهاد می شود که برای نگهداری از چرم، اسپری استفاده کنید، در مرحله ی اول باید از طبیعی بودن چرم، خیالتان راحت باشد،اگرمحصول چرم مصنوعی باشد، ممکن است مواد شیمیایی استفاده شده در اسپری، به راحتی چرم را خراب کند و به آن آسیب بزند، اما برای چرم های طبیعی هم باید بدانید که از چه اسپری محافظتی استفاده می کنید؟ ممکن است اگر اطلاعات کافی از محصول اسپری خودتان نداشته باشید، بتواند به چرم طبیعی شما نیز آسیب وارد کند.
برای استفاده از محصولات محافظتی برای چرم ها دقت کافی داشته باشید.